Laat je email adres achter en krijg direct toegang.

Bedankt voor het invullen van je e-mailadres!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Checklist voor een vacaturepagina die wel werkt

Blog

Leestijd

3

min.

Datum

13 Mar

What's in it for me: maak met 4 indicatoren duidelijk waar de meerwaarde zit.

Op deze manier ziet de kandidaat in één oogopslag wat belangrijk is en waar de toegevoegde waarde zit. Maakt meteen duidelijk wat hij kan verwachten en of het überhaupt zin heeft om verder te lezen.

Filmpje: laat letterlijk de werkomgeving van de specifieke functie zien.

Cliché, maar een beeld zegt écht meer dan 1000 woorden. Hoe mooi is het dat je met beelden kan laten zien waar de nieuwe functie zich afspeelt. Hoe is de werkplek ingericht, wat is de werkomgeving, in welke kantine houden jullie de pauze. Allemaal zaken waarmee je iemand kan overhalen of lekker maken om te reageren.

Functie: een korte heldere omschrijving van de inhoud.

Geen ellenlange verhalen, maar in een paar zinnen of bulletpoints de belangrijkste taken en zaken van de functie. Wees helder en duidelijk, geef alleen het belangrijkste aan. Less is more, want het is toch onmogelijk om alles te noemen.

Collega: laat een medewerker in een gelijke rol aan het woord als toekomstige collega.

Een mooie manier om welkom geheten te worden. Letterlijk! Op die manier laat je niet alleen zien wat ze in de nieuwe functie gaan doen, maar ook met wie. En als je dat op een enthousiaste manier doet, dan werkt dat aanstekelijk en wekt dat vertrouwen.

Werkgever: een korte (korte!) omschrijving van het bedrijf, aangevuld met kerncijfers.

Niemand is echt geïnteresseerd in de ouderwetse omschrijving van bedrijven. Wie het heeft opgericht, hoe lang het al bestaat en wat er vroeger allemaal ooit gedaan/gemaakt/verkocht is. Hou het bij het hier en nu. Geef cijfers over bijvoorbeeld het aantal collega’s, omzetten en groei. En nogmaals: hou het kort!

Succesfactoren: wat heb je nodig om je werk tot een succes te maken.

Leg uit wat allemaal kan bijdragen om het werk tot een succes te maken. Benoem een paar kernpunten en probeer daar ook iets specifieker in te zijn dan ‘geen 9 tit 5 mentaliteit’ en meer van die dooddoeners. Wees specifiek, dat wil de kandidaat namelijk weten.

Plus/Min: enkele punten om te checken of je juist wel of zeker niet moet solliciteren.

Net zo goed als dat je moet noemen wat je zoekt, is het ook minstens zo handig om te vertellen wat je níet zoekt en je dus simpelweg niet eens hoeft te solliciteren. Schep die duidelijkheid. ‘Moeite met vroeg opstaan? Onze ochtenddienst begint om 05:00 uur, dus blijf dan maar lekker in bed.’

Blogs: vertel meer over de organisatie, de functie en het onboarding-programma.

Wanneer mensen geïnteresseerd zijn, kunnen ze via de blogs wat extra informatie vinden en krijgen. Zo hou je deze informatie uit de vacaturetekst en komt het alleen terecht bij de kandidaten die het ook daadwerkelijk willen zien. Ga wat meer in op de zaken die je al aan hebt gestipt in de vacatureteksten en zorg voor een verdiepingsslag.

Procedure: informatie over sollicitatieproces en wie de recruiter/contactpersoon is.

De kandidaten die geïnteresseerd zijn kun je vertellen wat het verdere verloop van de procedure is. Hoe te solliciteren, wanneer de termijn sluit en wie de juiste persoon is om contact mee op te nemen.

Formulier: een laagdrempelige invuloefening met alleen de hoognodige gegevens.

Maak het niet te moeilijk, het zou zonde zijn als de kandidaten hier af zouden haken. En dus echt alleen de hoognodige gegevens vragen. Geen cv? Geen probleem! Eerst dat contact leggen, het contract volgt later wel.

Al deze zaken geven het belang aan van een goed opgezette vacature:  met de juiste teksten en sprekende beelden breng je jouw bedrijf in het algemeen en de baan in het bijzonder tot leven. De kandidaat ziet het al voor zich dat hij bij je werkt, hoe de werkplek eruit ziet en welke collega’s er rond lopen. Uitnodigend en uitdagend om bij te solliciteren én bij te werken! 

Begin nu met het verzamelen van sollicitanten
Soms werkt een voorbeeld fijner dan een paar tips. Hoe goed de tips ook zijn. Daarom organiseren wij 11 mei van 09:00 tot 10:00 een masterclass waarbij Jordi een aantal voorbeelden van vacatureteksten en landingspagina's zal behandelen. Het geeft je de uitgelezen mogelijk om first hand kennis te maken met alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan. Zien we jou op 11 mei terug bij onze masterclass? En mocht je het interessant vinden, stuur jouw vacature naar ons op. Misschien behandelen we hem in de online sessie!